Svenska EnergiAskors logga


 

Ny teknik gör slammet värdefullt

Resterna från avloppet är ett stort problem för många kommuner. Men med ny teknik kan slammet bli värdefullt. Lidköpings kommun testar två olika metoder för att dra nytta av den oönskade sörjan, skriver Nya Lidköpings-Tidningen.

I takt med att jordens befolkning ökar förväntas livsmedelsindustrins behov av fosfor bli allt större. Grundämnet är bland annat en viktig beståndsdel i konstgödsel. Ett stort problem är att fostfatmalmen, som är lättillgänglig och förhållandevis billig, spås ta slut. Men det finns lösningar som kan ta kål på flera problem på samma gång.

I ett av de nya projekten står Lidköpings värmeverk åter i centrum. Tillsammans med Ragn-Sells ska man i februari blanda in rötat avloppsslam med det vanliga avfallet innan man skickar in det i värmepannan.

– Blir det som vi tror så kommer det att finnas tillräckligt med fosfor i pannan för att det ska bli lönsamt att utvinna, säger Peter Johansson, vd på Lidköpings värmeverk.

I februari kommer värmeverket att göra de första testerna med eldning av rötat avloppsslam i panna tre. Enligt Peter Johansson är förhoppningen att fosforfällningarna ska hamna i den torra askan efter cyklon- eller torrfiltreringen. Ur det sista våtfiltret blir fosforn svårare att utvinna.Läs hela artikeln från 26 januari på Nya Lidköpings-Tidningens hemsida

 

Energiaskor 2015-01-30


Till alla nyheter

 
Svenska energiaskor AB | Holländargatan 17 | 111 60 Stockholm | Tel 08-441 70 99 | info@energiaskor.se