Svenska EnergiAskors logga


 

Ombyggd skotare klarar spridningen

För att inte dränera skogsmarken på näring när grenar och toppar tas ur skogen kan man återföra en del av askan från förbränningen. Det är ett samspel mellan flera aktörer, skriver tidningen Skogen.

Från april till november arbetar Svansjöns Entreprenad AB med att sprida aska i skogarna mellan Skinnskatteberg i Västmanland och Motala i Östergötland. I det här området är man ensam om detta på Sveaskogs marker. Företaget arbetar främst på jordbrukssidan men har en ombyggd Valmet 860-skotare som används på skogsmark. Balja, kran och spridare har man köpt in från Danmark.

Svansjöns entreprenad har två bra askleverantörer och har normalt inga problem med askan. Av de runt 5000 ton aska/år som företaget sprider kommer det mesta från BillerudKorsnäs kartongfabrik i Frövi, resterande 500 ton levereras från värmeverket i Finnerödja.

– För tillfället är askan perfekt, berättar Fredrik Robertsson som ansvarar för askåterförningen. Den är lagom fuktig men ändå lite mjölig så att den sprider sig bra. När askan håller ihop för mycket och bildar kockor sprider den sig sämre och sliter mer på spridartallrikarna. Är askan däremot för torr dammar den väldigt mycket och sätter snabbt igen luftfiltren. På varje hektar sprids runt 3,5 ton aska.Läs hela artikeln från 29 december i pappersupplagan av tidningen Skogen.

 

Energiaskor 2015-01-08


 

Till alla nyheter

 
Svenska energiaskor AB | Holländargatan 17 | 111 60 Stockholm | Tel 08-441 70 99 | info@energiaskor.se