Svenska EnergiAskors logga


 

Spendrups världen klimatsmartaste bryggeri

Det nya ekologiska skid-VM-ölet var det som först producerades i Spendrups nyinvigda dravförbränningsanläggning. Anläggningen gör Grängesbergsöl till världens klimatsmartaste öl, skriver Dalarnas Tidningar.

Drav är det blöta rågavfall som blir en restprodukt vid ölproduktion. Anläggningen tar in 9,2 ton våtdrav i timmen. Det torkas i 100-miljonersanläggningen i en 100-gradig process och blir till två ton lagringsbar pellets. Sedan mals det till ett fint pulver som sprutas in i en flera våningar hög ugn och förbränns i 900 graders värme tillsammans med 20 procent biogasinblandning från en experimentell biogasanläggning som Spendrups tvingades att bygga.

– I vanlig förbränningsaska finns det tungmetaller men inte i dravaska som innehåller fosfor. Vi har inte hunnit testa om den kan användas som gödning på åkrarna men kan den det så blir det ett kretslopp. Ingen har gjort något liknande tidigare, berättade Hans Lindgren på Spendrups.'Läs hela artikeln från 29 januari på Dalarnas Tidningars hemsida

 

Energiaskor 2015-02-04


Till alla nyheter

 
Svenska energiaskor AB | Holländargatan 17 | 111 60 Stockholm | Tel 08-441 70 99 | info@energiaskor.se