Svenska EnergiAskors logga


 

Lösning för miljöfarlig aska

Lidköpings värmeverk har löst problemet med den miljöfarliga askan. Man har hittat andra som vill ha den miljöfarliga askan när man inte längre får lägga den på Kartåstippen. Och man har gjort det utan att kostnaderna ökar, skriver Nya Lidköpings-Tidningen.

Ett tag fanns det farhågor att det skulle kosta drygt fem miljoner om året att bli av med askan. Men värmeverket har hittat en lösning där man klarar sig undan ökade kostnader samtidigt som det miljömässigt är bättre än att lägga askan på tippen. Av filteraskan, cyklonaskan och slammet från våtgasreningen gjorde man tidigare så kallade Bambergkakor som man lade på tippen. Men nu är det förbjudet och länsstyrelsens dispens går ut den 1 december i år.

Därför har värmeverket delat på de tre askorna och hittat andra sätt att använda dem. Den miljöfarliga filteraskan körs till Langöya i Norge där den används för att neutralisera sura rester från färgtillverkning. Cyklonaskan kör man till Ragnsells som använder cyklonaskan som konstruktionsmaterial. Slutligen är det slammet från våtgasreningen. Genom en snillrik konstruktion tar värmeverket hand om slammet och återanvänder det.

Artikeln finns i pappersversionen av Nya Lidköpings Tidningen.


 

Till alla nyheter

 
Svenska energiaskor AB | Holländargatan 17 | 111 60 Stockholm | Tel 08-441 70 99 | info@energiaskor.se